planning keuken

December 2, 2014

5 Tips voor een goede planning in de keuken

Een goede kok en een goede keuken kunnen niet zonder een degelijke planning. Iedereen heeft in zijn of haar opleiding geleerd hoe het hoort, maar in de praktijk loopt het vaak anders. Wat zijn de gouden regels van een goede planning in de keuken?

1. Maak iedere week een productieschema

Werken met productieschema’s is een goede manier om de werkweek gestructureerd te laten verlopen. Een goed productieschema houdt rekening met de keukenvoorraad, piek- en daluren en het functieniveau van de diverse medewerkers.

2. Inventariseer de voorraad dagelijks

Het is belangrijk om dagelijks de voorraad te inventariseren en indien nodig aan te vullen. Op deze manier grijpt u nooit mis, en heeft u ook goed zicht op houdbaarheidsdata en de verkoop van diverse producten.

3. Begin op tijd met de mise en place

De mise en place legt de basis voor de gerechten. Zorg ervoor dat u alle ingrediënten en gereedschappen bij de hand heeft, en zoveel mogelijk werkzaamheden van tevoren heeft uitgevoerd.

4. Verdeel, indien mogelijk, de werkzaamheden in productie en uitgifte

De meest ervaren medewerkers kunnen zich op drukke momenten toeleggen op vis- en vleesgerechten, waar het op de timing aankomt. In een kleinere keuken is het wat lastiger om deze scheiding te maken. Maar ook dan werkt het prettig wanneer alle medewerkers weten wat hun taken zijn op welk moment.

5. Evalueer samen de werkdag

Probeer een moment te vinden om samen met uw personeel de dag te evalueren. Wat ging er goed, en wat kan er in het vervolg beter? Betrek ook de gastheer of gastvrouw bij dit gesprek.

Met deze tips in het achterhoofd is het prettig werken, en dat komt het eindresultaat ongetwijfeld ten goede. Bent u op zoek naar een nieuwe uitdaging? Kijk dan hier voor onze vacatures.

Share
|