jaar van de boon

November 13, 2015

2016 is het Jaar van de Boon!

De VN heeft met hun Food & Agricultural Organization (FAO) in de hoofdstad van Italië aangekondigd dat 2016 het internationale Jaar van de Boon gaat worden. Het doel is om de boon naar een hoger level te tillen, door het goede van bonen als gezond voedingsmiddel te laten erkennen. In totaal zullen 32 landen een variant van de zogenaamde Nationale Bonen Comités gaan introduceren. Ook Nederland doet mee. In ons land gaan we te maken krijgen met het initiatief ‘De Blije Boon’.

Maak kennis met De Blije Boon

Bonen, ofwel peulvruchten, staan niet erg vaak op het menu in Nederland, en dat is zonde. Dit komt vooral omdat wij Nederlanders nog niet erg bekend zijn met de vele culinaire mogelijkheden die bonen met zich meebrengen. De Blije Boon wordt in het leven geroepen om hier verandering in te brengen. Zo zullen er onder meer leuke activiteiten gaan worden georganiseerd in 2016 waarbij de aandacht voor inspiratie op culinair gebied met bonen centraal zal staan. Veel bekende en minder bekende partijen hebben al aangegeven iets te gaan doen met De Blije Boon, zoals het Voedingscentrum, Albron, supermarkt Albert Heijn en chef-koks Mathijs Vrieze, Luc Kusters en Tjitza van der Dam.

Een gezonde toevoeging

Bonen zijn een zeer gezonde toevoeging aan de maaltijd. Ze zitten vol ijzer, eiwitten, aminozuren en vitaminen. Bonen kunnen uitstekend worden ingezet als vleesvervanger en zijn ook perfect voor iedereen die het cholesterol wil of moet verlagen. Chef-kok Luc Kusters noemt enkele mogelijkheden met bonen die hij al op professioneel level inzet. Zo heeft hij het over witte bonen met koffie, smakelijke bitterballetjes met linzen in de basis en ijs van witte boontjes.

Kunt u goede kok gebruiken die alles weet van culinaire hoogstandjes met bonen? Vraag ons gerust om meer informatie of een vrijblijvende offerte.

Share
|